Restauratieve tandheelkunde
Tandweefselverlies kan leiden tot functionele en esthetische klachten, waarvoor herstel noodzakelijk is.
Een beperkte hoeveelheid verloren tandweefsel kan vaak vervangen worden door een directe restauratie. Dat betekent dat de tandarts onmiddellijk in de mond een vulling aanbrengt. Tegenwoordig worden meestal tandkleurige vulmaterialen (composieten) gebruikt, die gekleefd worden aan het resterende tandweefsel (adhesieve restauraties). Door de vulling te kleven moet de tandarts veel minder diep boren (minimaal invasieve preparatietechnieken) en kan tandweefselsparend gewerkt worden, wat de levensduur van de tand op de lange termijn ten goede komt.
Daarnaast zijn sommige patiënten ontevreden over het uitzicht van hun gebit (verkleuringen, scheefstand, afwijkende vorm,...). Directe restauraties kunnen helpen om op een eenvoudige en vaak omkeerbare manier esthetische correcties aan te brengen.
Tanden of kiezen met uitgebreid verval kunnen niet altijd hersteld worden d.m.v. vullingen. Dat herstel gebeurt dan met een partiële keramische restauratie, een kroonrestauratie of een brug.
Het type indirecte restauratie, de ligging van de restauratie in de mond en de gewenste levensduur van de restauratie bepalen welk materiaal wordt gebruikt.
​
Na het plaatsen van de indirecte restauratie ben u zelf verantwoordelijk voor het behoud van een gezond gebit. U wordt daarin ondersteund en krijgt gedetailleerde instructies voor een goede mondhygiëne en het correct omgaan met de pas geplaatste restauratie.
Cruciaal daarbij is het dagelijks verwijderen van tandplak en voedselresten om mondinfecties te voorkomen alsook het gebit regelmatig te laten controleren. Aandoeningen zoals tandbederf of tandvleesontstekingen kunnen hoogkwalitatieve restauraties en ook de onderliggende tand immers aantasten.